Мурсалски чай

Мурсалски чай / Sideritis scardica – е лечебно растение от семейство устноцветни. Представлява многогодишно тревисто растение с дължина на стъблата 25 – 30 см, сивовлакнести листа и класовидно съцветие с лимоненожълти цветчета.


Мурсалски чай – полезни свойства

Мурсалският чай (Sideritis scardica) е билка, която укрепва организма и дарява дълголетие и жизнеспособност. Има тонизиращо, общоукрепващо, антимикробно, антианемично и противовъзпалително действие. Препоръчва се при лечение на дихателната система- бронхити, кашлица и астма, както и при чернодробни и бъбречни заболявания, при лечение на пикочно-проводни канали и простатити. Предотвратява образуването на ракови клетки и развитието на атеросклерозата. Стабилизира кръвното налягане и по този начин снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Богат е на антиоксиданти, които пречистват организма и забавят стареенето. Съдържа  над 22 елемента от Менделеевата таблица и над 10 аминокиселини. Богат е на флавоноиди, танини и етерични малса, на микроелементите  желязо, кобалт, цинк, мед и селен, както и макроелементи като магнезий, калий, натрий, калций и др. Благодарение на многообразните си лечебни свойства, мурсалският чай е наричан „здравословното чудо” и „билка за всяка болка”.

 

Мурсалски чай – разпространение:

Sideritis Scardica е балкански ендемит, регистриран в Червената книга, чийто естествени находища в Пирин и Родопите са защитени по закона за биологичното разнообразие. Расте на каменисти места с надморска височина от 1000 до 2200 м, открити, сухи, с варовит терен и плитки и ерозирани хумусно-карбонатни почви. Освен в България, билката се среща и в Гърция, Македония и Албания. С цел съхраняване на вида са предприети усилия за култивирането на мурсалски чай и днес лечебното растение успешно се отглежда в различни региони на страната.

 

Мурсалски чай – употреба:

Полезните съставки на мурсалския чай са съсредоточени в цветовете и стъблата му. Създадени да оцеляват на над 1000 м. надморска височина, при сурови климатични условия, стръковете му трябва да сварят добре, за да бъдат извлечени максимално полезните им свойства.

Начин на приготвяне: 4 стръка от чая да се варят в 1 литър вода в продължение на 5 минути. След това чаят се прецежда и може да се консумира горещ, както и студен, като разхладителна напитка. Може да се подслади с мед или захар, макар че вкусът му е достатъчно приятен и без допълнителни примеси. Получената напитка е със златист до кехлибарен цвят и дъхав аромат.