Разсадник

След 5-годишно успешно култивиране на мурсалски чай, решихме да разширим дейността с производството на разсад за мурсалски чай. Мотивира ни желанието да създадем възможности за повече хора да се заемат с отглеждането на тази уникална билка, концентрирала в себе си толкова полезни съставки, че да си заслужи прозвищата „здравословното чудо“ и „билка за всяка болка“.

 

Разсадник за мурсалски чай

През 2013 г. направихме разсадник за мурсалски чай, разположен в екологично чист планински район, в подножието на Ржана планина. Натрупания през годините опит в отглеждането на мурсалски чай ни дава възможност да произведем качествен посадъчен материал и да консултираме успешно други земеделски производители, решили да посветят дейността си на тази изключително полезна, но все още – недостатъчно популярна билка.

 

Вярваме, че бивайки родина на ендемит, виреещ само на Балканите, страната ни има шанса да стане лидер в производството на мурсалски чай.  Затова е важно производството да нараства, а растението да придобие популярността, която заслужава.

 

Култивиране на мурсалски чай

Отглеждането на мурсалски чай не е трудно, тъй като билката е така устроена, че да оцелява целогодишно в сурови условия на над 1000 м. надморска височина, в каменисти местности с бедна почва, каквито са естествените й находища. След регистрирането й в Червената книга, под името Пирински чай (Sideritis Scardica) са взети мерки за съхранението на вида и са предприети усилия за култивирането му, съобразно закона за защита на биологичното разнообразие. Поради това всеки добив на мурсалски чай трябва да бъде удостоверен с протокол за произход.

 

Култивираният от нас разсад на мурсалски чай е отгледан в екологично чист район, в близка до естествената му среда.